ARCHIEF

donderdag 8 december 2011

spiegeltje spiegeltje...

Library Port Macdonnell 08-12-2011

Even snel een stukkie plaatsen voordat we weer doorgaan.

Amsterdamned at Ewens Ponds
Blue Lake
Zoals we al van plan waren een schitterende wandeling gemaakt in het vulkanisch gebied van Mount Gambier. In het gebied dat tegen de stad aan ligt zijn een aantal passive vulkanen te herkennen, deze zijn zo'n 5000 jaar geleden voor het laatst tot uitbarsting gekomen en hebben door hun aslagen, welke nu de randen (ruggen) rondom de krater vormen, gezorgd voor vruchtbare grond rondom en een schitterend landschap in het geheel. De kraters hebben zich door de jaren heen gevuld met zoet grondwater dat, tenminste dat begrepen wij, door het relatief zachte en poreuze limestone (kalksteen) omhoog  is en wordt gestuwd. Vooral "the Blue Lake" is adembenemend mooi en fungeert naast een "tourist magnet" als de drinkwatervoorziening van "Mount Gambier". Het bijzondere aan dit meer is ook dat deze van de een op de andere dag (overgang winter - zomer) van de kleur grijs naar azuur blauw verandert en vice versa. De theorie hierachter zou kunnen zijn dat door het omwarmen van het kalksteen in de zomer en het vrijkomen van kristallen, de inkomende zonnestralen op een bepaalde manier "breken" en de blauwe kleur aan het water geven. Toen wij 's ochtends een kijkje gingen nemen troffen we een spiegelstrak meer aan waarbij "the Mirror Lake" in Nieuw Zeeland een zwakke afspiegeling is! hehe hebben we toch nog ons spiegelmeer gehad!

's Avonds bij een locaal wijnboertje (kerel bleef maar lullen) een lekker flesje rood uit 2004 gehaald welke zelfs ik (Rolf) lekker vond. Dus wie weet ga ik rode wijn nog waarderen :-)

Impressie Picaninnie Ponds
Sunset Port Macdonnell
Woensdag zijn wij, nadat we een volledige snorkeluitrusting hadden gehuurd, naar de "Ewens" en de "Picaninnie" Ponds (vijvers) gereden. Dit zijn ogenschijnlijk eenvoudige en saaie vijvers waarin een reiger + tuinkabouter niet zouden misstaan. Maar...schijn bedriegt. Allereerst in de Picaninnie geprongen waarin na een 50 meter flipperen de ingang van de 40 tot 100 meter diepe Cathedral Cove is te bewonderen! Deze grot bestaat uit kalksteen ook weer gevormd door opkomend grondwater. Doorgereden naar de Ewens ponds welke bestaan uit een drietal met kleine kanaaltjes verbonden vijvers. Door de lichte stroming zwem je van de ene naar de andere vijver waartussen een schitterdende wereld van door het zonlicht gekleurde waterplanten en -leven is te bewonderen! Op de bodem van de verschillende vijvers is het opkomende grondwater ook te zien doordat zand, kalksteen en waterplanten omhoog worden gestuwd, heel erg gaaf!

Zeer voldaan doorgereden naar Port Macdonnell, een kustplaatsje waar de pinquins aan land komen en we de dag afsloten met een echte zonsondergang!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie foto's weer! En fijn dat jullie het naar jullie zin hebben!
Komen jullie al een beetje in kerststemming? Ben benieuwd hoe jullie dat straks ervaren hier...

Veel plezier weer,
groetjes van ons allemaal!
Melanie

Martijn zei

Wat een leuk verhaal en wat een te gekke foto's! Je hoeft niet de tropische zeeen op te zoeken om mooi onderwaterleven te zien dus...! :-)

En die zonsondergangen... Jaloers hoor! Ik kan me niet heugen in onze hele reis zo'n mooie 'echte' zonsondergang te hebben gezien (je weet wel, op z'n Amsterdams "de son in de see sien sakken"!)

Geniet nog en tot snel weer!

Mxx